Copyright 2017 -

Als IJZ&PC vinden wij het belangrijk om kinderen een brede basis van techniek in de zwemsport te bieden waarvan zij de rest van hun zwemcarrière gebruik kunnen maken. Vanuit de KNZB wordt er aan verenigingen informatie verstrekt om zwemmers van jongs af aan tot de volwassen leeftijd een goede opleiding te bieden. De informatie die de KNZB verstrekt is een leerlijn waarin beschreven staat wat een kind op welke leeftijd zou moeten kunnen beheersen. Dit staat voor verschillende leeftijden omschreven. Vanuit deze leerlijnen hebben wij als vereniging de "Techniekschool" geconstrueerd. De Techniekschool is de opleiding van het wedstrijdzwemmen.

Leerlijn binnen IJZ&PC

Binnen IJZ&PC hebben we een leerlijn voor de jeugd. Na het behalen van het C-diploma kunnen kinderen doorgaan voor de diploma’s van de Waterhelden. Hierbij wordt de zwemvaardigheid verder uitgebreid. Na de Waterhelden kunnen kinderen doorstromen naar de Techniekschool. Hierdoor is een doorgaande leerlijn ontstaan binnen de vereniging.

CZwemmen Waterhelden Techniekschool

 

Stickerboekje

Bij de Techniekschool krijg je een stickerboekje. Het zwemseizoen is verdeeld in blokken van ongeveer 10 weken (afhankelijk van hoe vakanties en vrije dagen vallen). Je kunt per blok een aantal stickers halen en het programma van de trainingen is hierop aangepast. In elk blok staan de volgende slagen en dus de bijbehorende stickers centraal:

Blok 1

Blok 2

Blok 3

Blok 4

Vlinderslag

Borstcrawl

Wisselslag

Schoolslag

Rugslag

Wisselslag

Vlinderslag

Borstcrawl

Wisselslag

Schoolslag

Rugslag

Wisselslag

Naast deze stickers oefenen de kinderen in de training ook voor de volgende afstanden: 200m vrije slag, 400m vrijeslag en 200m wisselslag. Ook voor deze afstanden is een sticker te behalen. Deze worden tijdens een training afgenomen. Als alle stickers behaald zijn, stroom je door naar de minioren. Bij de minioren wordt naast techniek ook aandacht besteed aan snelheid en tactiek.

Groepen

Binnen de Techniekschool wordt onderscheid gemaakt tussen wedstrijdzwemmen 1 en wedstrijdzwemmen 2. Bij wedstrijdzwemmen 1 wordt gefocust op het aanleren van de startduiken, zwemslagen en de keerpunten. Daarnaast moeten kinderen de 100m wisselslag en de 200m vrijeslag kunnen zwemmen. Voor de kinderen in deze groep wordt 1 keer per blok een oefenwedstrijd georganiseerd om alvast te leren hoe een wedstrijd in z’n werk gaat. Als je de stickers voor 100m wisselslag, 200m vrijeslag, en daarnaast 9 van de 12 stickers bij de zwemslagen, stroom je door naar wedstrijdzwemmen 2. Bij wedstrijdzwemmen 2 wordt gefocust op het perfectioneren van zwemslagen, startduiken en keerpunten. Daarnaast oefenen deze kinderen de 200m wisselslag en 400m vrijeslag. Vanaf de groep wedstrijdzwemmen 2 is een mogelijkheid om officiële wedstrijden te gaan zwemmen.

Trainingen

De trainingen worden gegeven op dinsdag, woensdag en vrijdag. Kijk voor de precieze tijden bij de trainingstijden: Techniekschool - Trainingstijden

f t g