Copyright 2017 -

Wat is wedstrijdzwemmen?

Heel simpel gezegd is wedstrijdzwemmen niets anders dan het zwemmend zo snel mogelijk afleggen van een vastgestelde afstand. Wedstrijdzwemmen is een sport waarbij het gehele lichaam wordt gebruikt. Het is opbouwend en gezond. Het wedstrijdzwemmen wordt beoefend vanaf 6 jaar.

Wedstrijdslagen

We kennen verschillende wedstrijdslagen: borstcrawl, vlinderslag, schoolslag, rugcrawl. De slagen worden ook wel gecombineerd gezwommen. Die combinatie heet wisselslag en bestaat uit vlinderslag, rugcrawl, schoolslag en borstcrawl, waarbij deze specifieke volgorde ook wordt aangehouden. Deze slagen worden over verschillende afstanden gezwommen. Bij de slagen horen bepaalde keerpunten, starts en technieken, welke gedurende de trainingsperiode worden aangeleerd.

Tevens zijn er estafettes. Er wordt dan met een groepje van bv. vier zwemmers om beurten gezwommen, waarbij de gemeenschappelijke tijd wordt genoteerd. Bij de estafettes wordt de wisselslag gezwommen in de volgorde: rugcrawl, schoolslag, vlinderslag en borstcrawl.

Bij IJZ&PC vinden wij het belangrijk om plezier en prestaties samen te laten gaan. Zwemmers worden vanaf jonge leeftijd, met veel plezier in het zwemmen opgeleid om ze een goede ontwikkeling mee te geven, zowel op zwem- als sociaalgebied. Door het aantal trainingen dat IJZ&PC te bieden heeft is het mogelijk om lekker aan wedstrijdzwemmen te doen en tegelijkertijd uit te groeien tot een goede zwemmer.

Naast discipline tijdens de trainingen en wedstrijden is een gezellige sfeer ook belangrijk. Doordat wedstrijdzwemmen een individuele sport is, zijn sociale activiteiten buiten de trainingen ook belangrijk. Naast het zwemmen worden er door IJZ&PC een aantal leuke activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten verhogen het 'IJZ&PC-gevoel', de onderlinge sfeer en verbeteren daarmee de prestaties.

Minioren, selectie en masters

De wedstrijdzwemgroep bestaat uit een aantal verschillende groepen: Minioren (12-14 jaar), Selectie (15-25 jaar) en Masters (vanaf 20 jaar). Zwemmen voor 20-plussers, bij de KNZB masterszwemmers genoemd, is de ideale manier om fit te blijven. Ouder worden maar wel fit blijven is het gezondheidsideaal van veel Nederlanders. Toch gaan de meeste minder sporten als ze ouder worden. De noodzakelijke dagelijkse beweging schiet er vaak bij in. Er is dus veel te zeggen voor de stelling: je stopt niet met sporten omdat je ouder wordt, maar je wordt ouder omdat je stopt met sporten!

IJZPC heeft een masters-groep die deel uit maakt van het wedstrijdzwemmen. Op maandagavond van 21.00 - 22.00 trainen de masters gezamenlijk, op vrijdagavond van 20.00 - 21.00 trainen de masters samen met de selectie. Als Master is het mogelijk om deel te nemen aan wedstrijden. Gedurende het seizoen wordt er deel genomen aan het Zuiderzee Master Circuit, een reeks van 7 wedstrijden. Deze wedstrijden zijn los te zwemmen, maar je kunt ook meedoen in het klassement. Verder zijn er nog diverse "losse" wedstrijden, een NK lange baan en een NK korte baan. Ook heeft een aantal masters zich gekwalificeerd voor het Europees Master Kampioenschap.

Ben je enthousiast geworden of wil je gewoon meer weten, neem dan contact op met Eveline Hacquebord. Ook kun je nog even verder kijken op de website van IJZ&PC. 

f t g