Copyright 2017 -

Wat is wedstrijdzwemmen?

Heel simpel gezegd is wedstrijdzwemmen niets anders dan het zwemmend zo snel mogelijk afleggen van een vastgestelde afstand. Wedstrijdzwemmen is een sport waarbij het gehele lichaam wordt gebruikt. Het is opbouwend en gezond. Het wedstrijdzwemmen wordt beoefend vanaf 6 jaar.

Wedstrijdslagen

We kennen verschillende wedstrijdslagen: borstcrawl, vlinderslag, schoolslag, rugcrawl. De slagen worden ook wel gecombineerd gezwommen. Die combinatie heet wisselslag en bestaat uit vlinderslag, rugcrawl, schoolslag en borstcrawl, waarbij deze specifieke volgorde ook wordt aangehouden. Deze slagen worden over verschillende afstanden gezwommen. Bij de slagen horen bepaalde keerpunten, starts en technieken, welke gedurende de trainingsperiode worden aangeleerd.

Tevens zijn er estafettes. Er wordt dan met een groepje van bv. vier zwemmers om beurten gezwommen, waarbij de gemeenschappelijke tijd wordt genoteerd. Bij de estafettes wordt de wisselslag gezwommen in de volgorde: rugcrawl, schoolslag, vlinderslag en borstcrawl.

Bij IJZ&PC vinden wij het belangrijk om plezier en prestaties samen te laten gaan. Zwemmers worden vanaf jonge leeftijd, met veel plezier in het zwemmen opgeleid om ze een goede ontwikkeling mee te geven, zowel op zwem- als sociaalgebied. Door het aantal trainingen dat IJZ&PC te bieden heeft is het mogelijk om lekker aan wedstrijdzwemmen te doen en tegelijkertijd uit te groeien tot een goede zwemmer.

Naast discipline tijdens de trainingen en wedstrijden is een gezellige sfeer ook belangrijk. Doordat wedstrijdzwemmen een individuele sport is, zijn sociale activiteiten buiten de trainingen ook belangrijk. Naast het zwemmen worden er door IJZ&PC een aantal leuke activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten verhogen het 'IJZ&PC-gevoel', de onderlinge sfeer en verbeteren daarmee de prestaties.

Minioren

De wedstrijdzwemgroep bestaat uit een aantal verschillende groepen: Minioren, Selectie en Masters. Minioren zijn de groep zwemmers van 12 tot 14 jaar. Minioren zijn veel tijd in de training bezig met het perfectioneren van de zwemtechnieken, starts en keerpunten. Bij de minioren wordt naast techniek ook aandacht besteed aan snelheid en tactiek. Je zwemt met leeftijdsgenoten drie tot vier keer per week. Dat kan op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdagavond. Daarnaast heb je vaak op zaterdag of zondag wedstrijden. Voor deze groep wordt een aantal maal per jaar door de KNZB wedstrijden georganiseerd. Verder organiseert IJZ&PC ook eigen wedstrijden, bijvoorbeeld clubkampioenschappen.

Ben je enthousiast geworden of wil je gewoon meer weten, neem dan contact op met Robert Vijver. Ook kun je nog even verder kijken op deze website van IJZPC.

f t g